joi, 1 decembrie 2016

"Tort 1 Decembrie/ Tort cu crema de vanilie si frisca"

    Buna ziua, si La multi ani! Astazi este ziua nationala a Romaniei si am creat aceasta reteta de tort pentru romanii de pretutindeni carora le doresc sa nu se rusineze de nationalitatea lor si sa fie mandri de ceea ce sunt. Indiferent de culoarea politica pentru care optam,trebuie sa fim uniti,sa ne respectam intre noi si sa muncim pentru idealurile noastre.

    Avem mult de lucru in ceea ce priveste constiinta si responsabilitatea dar eu sper ca in timp vom reusi sa iesim la liman si sa ajungem printre fruntasii Europei.Sunt o persoana optimista si imi place sa cred ca viitorul copiilor mei va fi frumos in tara lor si nu in alta parte.

   Dar hai sa revin la reteta mea si sa va prezint ingredientele si modul in care se prepara acest tort. Am incercat sa il fac in culorile steagului nostru(rosu,galben,albastru),dar nu mi-au iesit culorile asa cum imi doream datorita colorantilor alimentari,insa oricum a iesit foarte frumos si gustos,sper sa va placa.







Ingrediente

Pentru blat:
  • 6 oua
  • 375g faina
  • 275g  zahar pudra
  • 250g unt(82%grasime)
  • un pliculet praf de copt
  • trei coloranti alimentari(rosu,galben,albastru)
  • esenta vanilie
Pentru crema:

  • 5 galbenusuri
  • 250ml lapte
  • 130g zahar tos extrafin sau zahar pudra
  • 3 linguri faina(45-50g)
  • 250g unt(82% grasime)
  • o lingura cu varf zahar pudra
  • esenta vanilie
Pentru ornare:

  • 400ml smantana lichida pentru frisca
  • 2 pliculete de zahar vanilat
Mod de preparare:



Prepararea blatului:
  Preîncalziti cuptorul la 190 de grade celsius(daca aveti cu ventilatie,scadeti temperatura cu 20 de grade).Ungeti cu unt peretii a trei tavi rotunde pentru copt cu diametrul de 17-20cm si tapetati fundul tavilor cu hartie de copt.(In cazul in care aveti o singura tava ,va trebui sa coaceti cele trei blaturi pe rand.)
  Mixati untul(care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul aproximativ patru minute apoi adaugati treptat ouale (batute putin inainte) mixand in continuare.In cazul in care compozitia se branzeste ,sa nu va speriati ca nu este nici o problema,se va omogeniza dupa adaugarea celorlalte ingrediente.Dupa ce ati incorporat ouale,adaugati si esenta de vanilie ,apoi faina treptat amestecata inainte cu praful de copt.

 Mixati la vitaza mica,putin doar pana cand compozitia este omogena.Impartiti compozitia rezultata in trei parti egale(vor fi trei cantitati a aproximativ 400g fiecare).Intr-una puneti colorant alimentar rosu,in a doua galben si in a treia albastru si amestecati bine pana se uniformizeaza culorile.Adaugati colorant atat cat trebuie ca sa iasa culoarea dorita.

 Oricum aveti instructiuni de folosire pe sticlutele de coloranti.Turnati cele trei compozitii de blat in cele trei tavi pregatite ,nivelati suprafata si bagati in cuptorul preîncalzit pentru aproximativ 20 minute.Ca sa vedeti daca este gata faceti testul cu scobitoarea:
Prepararea cremei:
    Pentru crema ,mixati intr-un vas galbenusurile de ou cu zaharul tos 

SUGESTIE: albusurile ramase le puteti folosi sa faceti "Chec ghepard din albusuri"( reteta video aici sau reteta pe blog aici) sau "Chec cu cacao si pepite de ciocolata din albusuri"( reteta video aici sau reteta pe blog aici)

 Dupa ce ati mixat galbenusurile cu zahar,adaugati faina mixand usor si apoi laptele.Compozitia rezultata o puneti intr-o craticioara pe aragaz la foc mic si amestecati intr-una pana se ingroasa bine.Cand este gata,oriti focul,puneti sodoul intr-un castron,acoperiti-l cu folie alimentara care sa fie lipita de crema si lasati sa se raceasca,(vizionati reteta pe youtube pentru a vedea cum se face).
   Mixati apoi untul(care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul pudra si adaugati treptat crema de galbenus care trebuie sa nu fie calda,cel mult la temperatura camerei.La final adaugati si esenta de vanilie.
Asamblarea tortului:
  Dupa ce s-au racit blaturile in forma lor,le scoateti pe rand si le taiati capacul(la suprafata,vedeti imaginile de mai jos).Din cele trei capace de la blat puteti sa faceti bomboane,o sa prezint o reteta in viitor.
   Puneti pe un platou de tort primul blat care trebuie sa fie de culoare albastra,apoi acoperiti cu un strat de crema(aproximativ o treime din crema),dupa aceea asezati blatul galben deasupra si mai ungeti cu un strat de crema si la final asezati blatul rosu,ungand deasupra si pe lateralele tortului cu crema.Bagati pentru aproximativ o jumatate de ora in frigider sa se raceasca.
   Intre timp pregatiti frisca mixand smantana pentru frisca cu pliculetele de zahar vanilat.Putei sa folositi si frisca vegetala  si daca va place mai dulce mai adaugati in frisca fie zahar vanilat fie zahar pudra.
    Dupa ce s-a mai racit tortul ,il scoateti din frigider si ornati cu frisca dupa cum va place.Daca doriti puteti sa il imbracati in pasta de zahar,martipan sau ciocolata alba topita.Cum spun mereu,lasati imaginatia sa curga atunci cand preparati ceva.Va recomand sa scoateti tortul din frigider cu aproximativ 10-15 minute inainte de servire.Este un tort de sarbatoare,festiv si puteti sa il faceti in orice alte culori doriti ,cu diferite ocazii,eu doar v-am dat ideea.Acestea fiind spuse eu va doresc,spor la gatit si Pofta buna!


mixam untul cu zahar

adaugam ouale

adaugam faina cu praful de copt

impartim compozitia in trei

adaugam colorantii alimentari

punem in forme si coacem

pentru crema mixam galbenusurile cu zahar 

adaugam faina

apoi laptele

fierbem sodoul rezultat pe foc mic

sodoul s-a ingrosat

acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca

blaturile s-au copt

dupa ce s-a racit incorporam sodoul in untul frecat cu zahar pudra

taiem blaturile la suprafata

dupa taiere blatul este perfect drept

asamblam tortul incepand cu blatul albastru

punem straturi de crema intre blaturi

ornam cu frisca

Andrei abia asteapta sa manance!

La multi ani români!





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu