luni, 29 februarie 2016

"Blat alb simplu pentru tort"

Buna ziua,azi o sa va prezint o reteta de blat simplu pentru torturi insiropate.Dupa parerea mea cele mai gustoase torturi raman cele insiropate desi acum rar se mai gaseste asa ceva intr-o cofetarie.La moda sunt torturile cu spuma de ciocolata,cu blat de biscuiti cu blaturi neînsiropate care pot fi mai usor ornate cu creme si glazuri speciale de ornat(de exemplu ice royal),care rezista mai bine in vitrina unei cofetarii si care sunt mult mai usor de modelat.
Sunt intr-adevar si torturi neînsiropate foarte bune dar preferatele mele raman cele insiropate probabil si pentru ca imi aduc aminte de gustul copilariei. Maine o sa va prezint o reteta simpla de tort care se face cu acest tip de blat si in timp o sa va mai prezint multe retete care pot fi realizate cu blatul alb simplu.
  
                                                      Reteta video 

https://youtu.be/2lclFpBx82I

Ingrediente:

190g faina 
170g zahar tos
3 linguri ulei
2 linguri apa rece
6 oua

Mod de preparare:

Preîncalziti cuptorul la 180 grade(temperatura potrivita).Ungeti cu unt o tava rotunda de tort cu diametrul de 22 cm si tapetati baza(fundul)ei cu hartie de copt.
Separati albusurile de galbenusuri.Bateti spuma albusurile si adaugati zaharul treptat mixand in continuare aproximativ 3 minute pana se topeste zaharul.

Galbenusurile le mixati adaugand treptat intai uleiul si apoi apa rece. Încorporati usor galbenusurile frecate cu ulei si apă in albusurile mixate cu zahar, amestecand usor de jos in sus cu o lingura de lemn,o paleta sau un tel.

La final adugati faina in ploaie,cernută, amestecand in continuare usor pana la încorporarea acesteia.Dupa ce s-a omogenizat amestecul puneti compozitia rezultata in tava si bagati in cuptor pentru aproximativ 20-30 minute.

Ca sa vedeti daca este gata bagati o scobitoare si daca iese curata blatul este copt. Scoateti blatul din cuptor si lasati in tava aproximativ 15 minute apoi il scoateti din tava si il puneti pe un gratar sa se raceasca. Acest blat dupa cum vedeti nu are nici un fel de arome pentru ca aromele vor fi puse in siropul pe care il pregatiti pentru tort.Este un blat usor de facut si care nu are nevoie de parf de copt ca sa creasca frumos.Gasiti  reteta mea si pe youtube.
Spor la treaba!





Va recomand sa vedeti si reteta de blat cu cacao pe blogul meu <<AICI>>
sau pe canalul meu youtube << AICI>>

sâmbătă, 27 februarie 2016

"Crema de ciocolata cu branza mascarpone"

Reteta video:

https://youtu.be/xT_sGQTzHrQ


Pentru realizarea ei aveti nevoie de urmatoarele: 

INGREDIENTE:

  • 250g crema de branza mascarpone
  • 100-150ml smântâna lichida pentru frisca
  • 50g ciocolata neagra
  • 75g ciocolata cu lapte
  • 2linguri zahar pudra
Amestecati crema de branza cu zaharul pudra ,nu mult ci doar cat sa se omogenizeze putin.Daca amestecati prea mult riscati sa se inmoaie.Atentie branza sa fie scoasa cam cu 20 de minute inainte de pregatirea acestei creme pentru ca va va fi mai usor sa o pregatiti.

Separat puneti ciocolata neagra si cea cu lapte pe baie de aburi sa se topeasca(le maruntiti pentru a se topi mai usor).In momentul in care ciocolata s-a topit o luati de pe baia de aburi si incepeti sa incorporati in ea crema de branza amestecata cu zaharul pudra.

Puneti cate o lingura de branza si amestecati pana la omogenizare de fiecare data pana puneti toata branza.S-ar putea la inceput sa se intareasca putin ciocolata ,sa nu va speriati,amestecati bine cu o lingura in continuare punand crema de branza si o sa vedeti ca se va transforma intr-o crema omogena la final.

 Dupa ce ati incorporat branza ,pregatiti frisca(mixati smantana pentru frisca pana se intareste),apoi incorporati usor frisca in crema de ciocolata cu branza.
 Aceata  este crema noastra.

Va recomand sa vizionati reteta mea  video  de BLAT <<aici>> , blat care merge  de minune cu aceasta crema 

joi, 25 februarie 2016

Briose cu bomboane M&M


Buna ziua! Va prezint o reteta proprie de briose cu M&M pe care am facut-o la rugamintea copiilor mei carora le plac foarte mult aceste bomboane.V-o recomand,este foarte usor de facut si pe langa faptul ca va fi apreciata de copii merge foarte bine langa o cafea in orice moment al zilei.

 Ingrediente:

  • 280g faina
  • 140g zahar tos
  • 2 oua mici sau un ou mare
  • 100g unt moale
  • 250g lapte batut
  • 1 1/2 lgt bicarbonat de sodiu
  • o priza de sare
  • esenta vanilie
  • 80g bomboane M&M cu alune
  • 20g bomboane M&M cu ciocolata+cateva pentru decor





























Mod de  preparare:

Preîncalziti cuptorul la 190 de grade(temperatura medie spre mare) si pregatiti 12 forme pentru briose.
Taiati bomboanele M&M cu alune in jumatate sau le maruntiti dupa cum va place sa fie mai mari sau mai mici.Pe cele cu ciocolata le lasati intregi.

Amestecati faina cu bicarbonatul de sodiu,sarea si bomboanele M&M cu alune maruntite si cele cu ciocolata intregi.Bateti intr-un castron ouale cu zaharul si vanilia,putin nu foarte mult,adaugati apoi untul si amestecati dupa care adaugati alternativ laptele batut si amestecul de faina.

Dupa ce ati încorporat toate ingredientele puneti compozitia rezultata cu ajutorul unei cupe pentru inghetata sau cu o lingura in cele 12 forme de briose,presarati cateva bomboane M&M cu ciocolata deasupra si le bagati in cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Cand s-au copt le scoateti din cuptor ,le lasati 5 minute in tava de briose apoi le scoateti din tava si le puneti pe un gratar sa se raceasca.Sunt foarte usor de facut dupa cum vedeti si sa stiti ca sunt si foarte gustoase.

Poftă bună!





ingredientele
compozitia rezultata





















compozitia pusa in forme de briose
decorarea cu bomb.M&M






































 

Va recomand de asemenea  pe blogul meu reteta de "Briose cu mere si scortisoare"  si "Briose cu ciocolata"
sau  le puteti viziona pe canalul meu youtube (aici )
 





miercuri, 24 februarie 2016

" Tort Alexia" cu ciocolata,brânza mascarpone si crema bavareza alba

Buna ziua,azi o sa va prezint o reteta de tort putin mai grea dar nu foarte dificila,mai bine zis sunt mai multe etape,dureaza putin mai mult crearea acestui tort dar nu este asa greu de facut.Daca o sa il faceti o sa simtiti placerea gustului cand veti manca,are cum spune fetita mea un gust divin.Reprezinta o multitudine de arome a caror combinatie cred eu ca este perfect echilibrata si reusita.Am realizat aceasta reteta de tort la examenul de absolvire al scolii de cofetar si am obtinut nota 10.Este creatia mea si nu veti gasi acest tort in nici o cofetarie si nici in retetele de pe internet.Puteti urmari reteta mea si pe youtube pe Cristinecuisine . Si acum sa incep prezentarea retetei


https://youtu.be/iXohYEUWKgI








Ingrediente:

  1. un blat de cacao cu diametrul de 22-23 cm taiat in trei felii orizontale "gasiti reteta pe blogul meu (aici) sau pe youtube (aici) "
  2. 200ml sirop de cirese amare
  3. crema de ciocolata cu branza mascarpone+20 cirese amare in sirop sau din dulceata
  4. crema bavareza alba
  5. sirop de cirese amare 
  6. glazura ciocolata
  7. ornamente pentru decor+16 cirese amare in sirop sau din dulceata
Mod de preparare:
 Si acum voi incepe cu crema de ciocolata cu branza mascarpone.Pentru realizarea ei aveti nevoie de urmatoarele  

INGREDIENTE:


  • 250g crema de branza mascarpone
  • 100-150ml smântâna lichida pentru frisca
  • 50g ciocolata neagra
  • 75g ciocolata cu lapte
  • 2linguri zahar pudra
Amestecati crema de branza cu zaharul pudra ,nu mult ci doar cat sa se omogenizeze putin.Daca amestecati prea mult riscati sa se inmoaie.Atentie branza sa fie scoasa cam cu 20 de minute inainte de pregatirea acestei creme pentru ca va va fi mai usor sa o pregatiti.

Separat puneti ciocolata neagra si cea cu lapte pe baie de aburi sa se topeasca(le maruntiti pentru a se topi mai usor).In momentul in care ciocolata s-a topit o luati de pe baia de aburi si incepeti sa incorporati in ea crema de branza amestecata cu zaharul pudra.

Puneti cate o lingura de branza si amestecati pana la omogenizare de fiecare data pana puneti toata branza.S-ar putea la inceput sa se intareasca putin ciocolata ,sa nu va speriati,amestecati bine cu o lingura in continuare punand crema de branza si o sa vedeti ca se va transforma intr-o crema omogena la final.

 Dupa ce ati incorporat branza ,pregatiti frisca(mixati smantana pentru frisca pana se intareste), apoi incorporati usor frisca in crema de ciocolata cu branza. Dupa ce ati terminat puneti crema rezultata la rece pana pregatiti cealalta crema.

Pentru realizarea cremei bavareze albe avem nevoie de urmatoarele INGREDIENTE :

  • 175g ciocolata alba maruntita
  • 150ml smantana lichida pentru frisca
  • 65ml lapte
  • 50-60ml lichior irish cream
  • 4 foi gelatina
  • o fiola esenta vanilie
Mixati smantana pentru frisca pana se transforma intr-o frisca mai moale,nu foarte tare.Separat puneti ciocolata alba maruntita pe baie de aburi si cand s-a topit adugati laptele fierbinte treptat(sa fie fiert) si amestecati pana se omogenizeaza compozitia(ciocolata alba este mai pretentioasa dar tinand-o pe baie de aburi, atunci cand puneti laptele se va omogeniza mai usor)Compozitia rezultata o lasati sa se raceasca putin(trebuie sa fie calduta atunci cand puneti gelatina).Puneti cele 4 foi de gelatina in apa rece si le lasati sa se inmoaie 5 minute apoi le puneti intr-un castronel pe baie de aburi impreuna cu lichiorul si amestecati pana se topeste gelatina(dureaza aproximativ un minut).Acest amestec de gelatina il adaugati peste amestecul de ciocolata alba adaugati si esenta de vanilie si puneti la rece cateva minute acoperit cu folie alimentara sa nu faca crusta eventual verificati si amestecati din cand in cand. Cand compozitia s-a mai ingrosat putin adaugati si frisca omogenizati bine si mai lasati cateva minute la rece.In momentul in care puneti aceasta crema pe tort ea trebuie sa aiba consistenta unei creme moi dar nu fluide.
Acum ,cremele fiind facute puteti incepe montarea tortului.Montarea lui o veti face intr-o forma rotunda de tort cu pereti detasabili pe care ati tapetat-o cu hartie de copt si la baza si pe margini.
Partea de sus a blatului va fi baza(fundul) tortului.Insiropati prima foaie cu sirop de cirese amare dar nu foarte mult,doar cat sa dea aroma si sa se imbibe putin la suprafata.Dupa ce ati insiropat prima foaie puneti crema de ciocolata cu branza mascarpone dar opriti 2-3 linguri pentru decor.Nivelati crema si puneti deasupra ei cele 20 cirese amare taiate in jumatati.Daca s-a intarit prea mult in frigider ,lasati putin la temperatura camerei crema de ciocolata ca sa o puteti intinde pe foaia de blat.Puneti cea dea doua foaie de blat,o insiropati si pe aceasta si apoi adaugati crema bavareaza.Dupa ce ati nivelat ,puneti si a treia foaie de blat,o insiropati si pe aceasta si bagati apoi la frigider pentru aproximativ 4-5 ore.Inainte sa il scoateti din frigider pregatiti glazura.Pentru realizarea ei aveti nevoie de urmatoarele 

INGREDIENTE:

  • 100g ciocolata neagra(poate sa fie si cuvertura de ciocolata)
  • 100ml smantana lichida pentru frisca
Incingeti pe foc intr-o craticioara smantana(sa fie fierbinte dar sa nu fiarba deloc),opriti focul si adaugati ciocolata taiata marunt si amestecati pana se topeste ciocolata si amestecul devine omogen.

Lasati cateva minute sa se raceasca si apoi scoateti tortul din frigider,il scoateti din forma cu pereti detasabili,il asezati pe platoul pe care il serviti si mai intai nivelati marginile cu ajutorul unui cutit adaugand putina crema din cea pe care ati oprit-o separat,apoi puneti pe margini fulgi de ciocolata sau alte ornamente mici de ciocolata.

Dupa aceea puneti deasupra glazura de ciocolata si nivelati usor lasand sa curga putin pe marginile tortului  glazura.

Bagati din nou tortul la frigider pentru aproximativ 20-30 minute si apoi il scoateti din nou trasati usor 16 portii pe suprafata lui cu ajutorul unui cutit fierastrau si il decorati dupa cum vedeti in pozele de mai jos.

Sper ca ati inteles explicatiile mele,daca nu, puteti sa ma intrebati,eu va voi raspunde aici,pe pagina de facebook sau pe youtube (videoclip  aici ).

Obesrvatii: Puteti inlocui ciresele amare cu visine din dulceata sau chiar cu visine din visinata,iar siropul de cirese il inlocuiti cu sirop de visine in care puteti optional sa puneti cateva picaturi de esenta de migdale.Eu personal am luat cirese amare in sirop de la LIDL si sunt foarte bune.




ciocolata topita amestecata cu crema de branza
 frisca mixata 



ciocolata cu br. mascarpone amestecata cu frisca
topirea cioc.albe pe baie de aburi






















ciocolata alba topita
amestecarea ciocolatei albe cu lapte






















crema bavareza alba dupa ce s-a racit putin
prima foaie de blat insiropata




















cr.de cioc.cu branza mascarpone pe blat
adaugarea jumatatilor de cirese amare




















a doua foaie de blat insiropata
punerea cremei bavareze pe foaia de blat


ultima foaie de blat insiropata
asa arata dupa ce l-am scos din forma de tort










































frisca lichida pregatita pentru glazura pe foc
topirea ciocolatei in frisca pentru glazura





















am finisat marginile cu crema
am pus ornamente de cioc.pe margini





















am adaugat glazura de ciocolata
ornarea tortului




















                                                                                                              
ornarea tortului
am pus si ciresele







































































duminică, 21 februarie 2016

Reteta "Chec ghepard din albusuri"

Buna ziua,azi va scriu o reteta proprie de chec.L-am numit chec ghepard datorita aspectului dupa cum o sa vedeti.Este un chec doar cu albusurile de la oua ,fara galbenusuri. Nu este greu de facut si este deosebit.Sper sa va placa si sa incercati reteta. 




https://youtu.be/j8VKxV5fVM8
























Ingrediente:
4 albusuri
250g zahar pudra sau zahar tos extrafin
250g faina+3 linguri 
3 linguri cacao
esenta de vanilie
un praf de sare
200ml lapte la temperatura camerei
200g unt la temperatura camerei
1 lgt praf de copt.


Mod de preparare:
Preîncalziti cuptorul la 170 grade(temperatura potrivita).Ungeti o forma de chec mare sau de cozonac cu unt si tapetati-o cu cacao.
Alifiati untul(il mixati putin),adaugati zaharul treptat si esenta de vanilie mixand in continuare aproximativ 3 minute,apoi adugati 2 linguri faina,amestecati si pe urma puneti putin lapte ,iar amestecati si tot asa alternati punand odata faina ,odata lapte pana incorporati toata faina si laptele.Sa aveti grija laptele sa nu fie rece ci la temperatura camerei.Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si le adaugati treptat peste compozitia de mai sus.Cand incepeti sa puneti albusurile nu mai mixati,le încorporati cu o lingura de lemn sau un tel amestecand usor de jos in sus. Dupa ce s-a omogenizat compozitia o impartiti in doua castroane. Intr-un castron puneti cele 3 linguri de faina si încorporati usor iar in celalalt castron puneti cacao amestecand-o la fel de usor. Puneti cele doua compozitii in doua posuri si incepeti  sa turnati in tava de chec dupa cum urmeaza:Pe fundul tavii ,pe margine turnati cu posul in care aveti compozitia alba 2 rulouri,apoi pe mijloc puneti cu posul compozitie cu cacao.Dupa aceea faceti invers,puneti pe margini compozitie cu cacao si pe mijloc compozitie alba si faceti asa pana cand se termina toata compozitia de chec.La sfarsit cu ajutorul unei furculite nivelati suprafata creându-se astfel o suprafata marmorata frumos.Bagati in cuptorul incins pentru aproximativ 40-50 minute.Dupa ce ati verificat cu scobitoarea(daca iese curata din chec inseamna ca e facut),scoateti din cuptor si lasati in forma aproximativ 10 minute dupa care scoateti checul din forma si lasati sa se raceasca pe un gratar.